Fasciitis plantaris (ontsteking van de peesplaat onder uw voet) wordt in de volksmond vaak ‘hielspoor’ genoemd.
Wat is het verschil tussen peesplaatonsteking en hielspoor?
Hielspoor wordt in de volksmond maar ook door collega huisartsen en fysiotherapeuten veelal (onterecht) gebruikt voor alle soorten hielpijn.
Bij een echte hielspoor ontstaat er een soort kalkafzet onder uw hielbot. Een ‘spoortje’. Dit kan voor klachten zorgen omdat het in de zachtere structuren in de voet ‘prikt’. Gelukkig komt echte hielspoor weinig voor en zorgt het lang niet altijd voor klachten.
Peesplaatontsteking (fasccitis plantaris) is een ontsteking van de peesplaat aanhechting onder de voet. De klachten zijn vaak duidelijk te onderscheiden van die van een echte hielspoor.
Hoe ontstaat peesplaatontsteking?
Peesplaatonsteking ontstaat door overbelasting van de pees onder uw voet. Deze overbelasting kan verschillende oorzaken hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- Overgewicht
- Verkeerde voetstand/ afwijkend looppatroon
- Verkeerd schoeisel
- (te snel) toegenomen belasting
- verminderde belastbaarheid
- gebruik van verkeerd schoeisel.
- trauma
Vaak is het niet één aanwijsbare oorzaak maar een combinatie van meerdere factoren.
Wat kan er aan gedaan worden?
De podotherapeut kijkt naar de manier waarop u staat en loopt. Ook zal er aandacht zijn voor de manier van bewegen en de conditie van de pees. Na een onderzoek kan de podotherapeut u zolen aanmeten/ schoenadvies geven en/ of oefeningen meegeven. Soms wordt er gekozen om de voet in te tapen als tijdelijke therapie/ aanvullende ondersteuning.
Aanvullend zal de podotherapeut u tips geven die het herstel bevorderen. Indien nodig worden ook mogelijk aanvullende therapieën besproken. Denk dat aan fysiotherapie/ shock wave/ strasburgkous etc
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Maak een afspraak
Wat kunt u zelf al doen?
- Draag stevig schoeisel. Breng uw belasting naar beneden. U voet heeft rust nodig om te herstellen. Uitgebreide wandelingen en stedentrips zijn dan niet bevorderlijk!
- Vul een plastic flesje voor 3/4 met water en laat dit bevriezen in de diepvries. Trek een sok aan, leg het flesje op de grond en rol er voorzichtig met uw pijnlijke voet over. Dit stimuleert de doorbloeding en daarmee het herstel. De koude zorgt voor een natuurlijk pijnstilling
- Een hakje kan tijdelijk voor verlichting zorgen. Zorg dat u dat u met beide voeten even hoog staat!
- Doe rekoefeningen voor uw kuitspieren. Uw kuitspieren staan in rechtstreekse verbindingen met uw hielbeen een peesplaat. De rekoefeningen voor de kuitspieren zorgen voor meer ontspanning op de peesplaat.
Uitvoering van de oefeningen:
Ga met uw voorvoeten op een traptrede staan en pak bij voorkeur de leuning vast. Zorg dat u voet loodrecht op de traptrede staat.
Uw hielen staan los van de traptrede, laat deze voorzichtig wegzakken tot u rek voelt op de achterzijde van het onderbeen. Houdt dit 5 tot 10 seconden vast.
Kom nu met uw hielen omhoog en ontspan.
Laat uw hielen weer terugzakken totdat u opnieuw rek voelt en hou dit weer 5 tot 10 seconden vast.
Maak deze beweging 15 keer.
Maak een afspraak